Home » Kennisbank » Trillingen » Zand silo: Case study

Case study: Zand silo

Het OpsWatch schok- en trillingsmonitoringsysteem werd voor een periode van ongeveer 6 maanden ingezet in een frac-zandinstallatie in Texas. De informatie van de OpsWatch identificeerde gebeurtenissen voorafgaand aan defecten in het systeem. 

Bij een frac-zandinstallatie verplaatst zand zich van treinwagons via een systeem van transportbanden naar een opslagsilo. De faciliteit continue draaiende houden is een topprioriteit.

De OpsWatch is een apparaat dat schokken en trillingen met een lage frequentie registreert. De OpsWatch trillingsmonitor kan worden ingezet om apparatuur tijdens gebruik te monitoren. Het systeem registreert trillingswaarden en rapporteert veranderingen in realtime. 

Deze veranderingen kunnen worden gebruikt als vroege waarschuwingssignalen wanneer een deel van het bewaakte systeem onder onverwachte spanningen komt te staan. Deze spanningen kunnen uiteindelijk leiden tot systeemstoringen en downtime. Ongeplande downtime resulteert in extra bedrijfskosten, variërend van overuren, kosten voor vervangende onderdelen of reparaties, tot zelfs het verlies van klanten.

Om met het experiment te beginnen, heeft de het bedrijf de OpsWatch ingesteld om een transportband te monitoren en de normale werkingseigenschappen van het transportsysteem in kaart te brengen. 

Mei 2018

In mei monitorde het OpsWatch-systeem één van de liften in de faciliteit. Een onverwachte impact piek werd geregistreerd. In de uren na de piek begon de OpsWatch ‘ruis’ te registreren. Iets veroorzaakte – met regelmaat – lage impacts die geen deel uitmaakten van de normale werkingseigenschappen van de apparatuur. Het onderhoudsteam stopte de lift en onderzocht het probleem. Er werd ontdekt dat de lift onderhoud nodig had. Nadat onderhoud was uitgevoerd en de lift opnieuw was opgestart, werd het ‘geratel’ niet langer geregistreerd en vermeed de faciliteit verslechtering van apparatuur en mogelijke downtime van de lift. 

Juli 2018

In het onderstaande voorbeeld, op 8 juli, begon het liftsysteem in de silo achteruit te gaan nadat er een piek werd waargenomen. De volgende dagen bleek dat de liftband en emmers niet goed uitgelijnd waren, waardoor het systeem geen topprestaties kon leveren. Het facilitaire team kon een aanpassing uitvoeren waardoor het systeem terugkeerde naar de normale werking.

Liften en transportbanden die niet goed zijn afgesteld, zijn niet de enige gevaren die zich voordoen in een frac-zandfaciliteit. In één geval lekte een met zand beladen wagon water in de lading. In plaats van standaard, droog zand, vervoerde de transportband nat zand. Het gewicht van het zand was aanzienlijk toegenomen. Toen het natte zand op de transportband landde, moest het systeem veel harder werken om het zand te verplaatsen. Naarmate het gewicht op de transportband bleef toenemen, nam ook de trilling toe. Omdat het zand niet zoals verwacht in de silo stroomde, begon het materiaal zich op te hopen op de lopende band die het transportsysteem verder belastte. De machineoperator reageerde op de alarmen van de OpsWatch en sloot de transportband af.

Vroegtijdig voorspelde downtime

De waarschuwingen van de OpsWatch werden echter niet altijd in acht genomen en de gevolgen voor de faciliteit waren aanzienlijk. In één geval registreerde het OpsWatch-systeem toenemende trillingswaarden 19 dagen vóór een incident, maar de alarmen werden niet opgevolgd door het operationele team. In dit specifieke geval resulteerde dat in uitval van apparatuur en downtime van de faciliteit.

In een ander geval werden escalerende schok- en trillingspieken gedetecteerd door de OpsWatch. De transportband werd niet geïnspecteerd en mocht blijven lopen. Helaas had de faciliteit niet alleen te maken met een storing in de transportband, maar werd 210 ton zand in een gebied met apparatuur gedumpt. Het verwijderen van het zand vereist gespecialiseerde apparatuur en kost het bedrijf meer dan $ 20.000 aan schoonmaakkosten.

opswatch-Zand-silo-case-study-grafiek-5

OpsWatch trillingsmonitoring systeem

Onverwachte schokken en onaanvaardbare trillingen kunnen leiden tot aanzienlijke kosten voor uw bedrijf. Onze adviseurs kunnen u helpen bij het implementeren van een monitoringsysteem waarmee u kunt zien wat er gebeurt voordat er een storing optreedt. optreedt. Voor informatie over een OpsWatch schok- en trillingscontroleprogramma, neem gerust contact met ons op. 

Voor meer informatie over ShockWatch-implementaties zoals deze, vraag een adviesgesprek aan of plaats een offerte aanvraag:

Voorkomen is beter dan genezen

Onze deskundige adviseurs helpen klanten over de hele wereld bij het vinden van de juiste oplossingen om verkeerd gebruik tegen te gaan en kosten te verlagen.